Verantwoord zonnen

Het geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor je huid? De do’s en don’ts van zonnebanken:

Bepaal je huidtype

 • Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen.
 • Huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
 • Huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.
 • Huidtype 4 verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.
Met huidtype 1 kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Als je huidtype 2 hebt, moet je daarmee heel voorzichtig zijn.

Persoonlijk advies
Vraag in onze zonnestudio om persoonlijk advies. Dit advies heb je nodig om te bepalen hoe lang je met jouw huidtype onder de zonnebank mag en hoe je dit opbouwt. Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag je er wat langer onder. Hoe lang? Dat is afhankelijk van je huidtype.

Tips

 • Bescherm je ogen (met een brilletje) en kijk niet in de brandende lampen. De UV-stralen kunnen je netvlies beschadigen. Dit is pas na lange tijd merkbaar. Je kunt dan staar of lasogen krijgen.
 • Luister naar je lichaam. Gaat je huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan. 
 • Verzorg de huid na het douchen met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.
 • Heb je een huidaandoening? Vraag dan altijd eerst een arts om advies. Soms helpt een (speciale) zonnebank, maar soms werkt de zonnebank juist averechts.
 • Wanneer u geneesmiddelen gebruikt, leest u eerst de bijsluiter of raadpleegt u de huisarts.
 • Verwijder alle cosmetica van uw huid en doe alle sieraden af voor een zonnebankbeurt.
 • Gebruik geen beschermende producten tegen de buitenzon onder de zonnebank.

Vóór en na het zonnen is een goede huidverzorging onontbeerlijk. Gebruik hiervoor speciale zonnebankcosmetica die precies op de specifieke behoeften van een bruine huid is afgestemd. Niet overdrijven, maar verstandig zonnen. Zo luidt regel nummer één. Dat betekent: niet meer dan één zonnebankbeurt per dag. Als vuistregel geldt: maximum tien zonnebankbeurten over een periode van drie à vier weken. Na deze periode volstaan dan één à twee beurten per week om de bereikte bruine kleur te behouden.

Australian gold & Devoted Creations

Minerale oliën kunnen slecht zijn voor de huid, ze kunnen ontstekingen en allergische reacties veroorzaken.

Maar wat nog veel erger is, ze verstoppen de poriën. Voor een optimale bruining hebben we een goede doorbloeding en een goede zuurstofopname nodig. Wanneer de poriën verstopt zitten, wordt dat verhinderd.

Wilt u toch het optimale uit uw bruining halen en de beste verzorging voor uw huid tijdens het zonnen? De producten van Devoted Creations bevatten uitsluitend hoogwaardige ingrediënten die de huid optimaal verzorgen.